SOFIANE PAMART – PLANET

Eind 2018 maakten we kennis met pianist Sofiane Pamart toen hij samen met de Brusselse rapper ‘Scylla’ het album “Pleine Lune” uitbracht, een plaat die ze samen een half jaartje later kwamen voorstellen in het ‘AB Theater’ in Brussel. Die plaat was een unieke combinatie van klassieke pianomuziek en moderne hip hop, twee sterk uiteenlopende muziekgenres die wonderwel in elkaar overvloeiden op dat album.

De 28-jarige, uit het Franse Lille (Rijsel) afkomstige en klassiek geschoolde pianovirtuoos Sofiane Pamart stond in zijn nog vrij prille carrière al op zijn piano te spelen op de podia van de ‘Olympia’ en de ‘Bataclan’, twee beroemde concertzalen in Parijs waar hij dezer dagen resideert. Hij komt nu met een soloplaat op de proppen met uitsluitend pianospel, een album dat hij de titel “Planet” meegaf.

Twaalf eigen composities kregen een plaats op deze cd die er volgens ons vooral op mikt om beluisterd te worden tijdens de rustige uurtjes bij invallend schemerduister. Hoe die tracks klinken kunnen we u het best laten horen via de twee video’s bij deze recensie. Het zijn de nummers “Paris” en “Le Caire” die wij voor u ter kennismaking met zijn werk hebben geselecteerd.

Sofiane Pamart haalt op al deze nummers het allerbeste uit de 88 zwarte en witte toetsen van zijn geliefkoosde instrument. Dat hij ook moeiteloos pianowerk in de jazz-stijl kan verrichten bewijst hij op “Planet” in het nummer “Chicago”, maar het is vooral de romantische sfeer die overheerst in tracks als “La Havane”, “Sicilia”, “Nagasaki” en “Alaska”. Elke compositie op deze plaat kreeg trouwens de titel van één of andere door hem bezochte en inspirerende stad mee.

Haal de glazen en een goede fles wijn maar boven, dim het licht in de kamer, steek de kaarsjes aan en neem rustig plaats in een relaxerende zetel om naar dit sfeervolle debuutalbum “Planet” van Sofiane Pamart te luisteren. U krijgt daarbij Chopin, Ravel en Debussy te horen, maar dan helemaal aangepast aan de 21e eeuw.

(valsam)

 

 

Artiest info
   
 

Label: 88 Touches / PIAS
distr.: PIAS

video